कक्षा नौ पाठ तीन करेसाबारी

 


 पाठ :-    करेसाबारी                          शिक्षक :- दिनेश खत्री

 

शब्दभण्डार

१ दिइएका शब्द र तिनका अर्थबिच जोडा मिलाउनुहोस् :

            शब्द                   अर्थ

       गुणस्तरीय           गुणस्तर राम्रो भएको

      गोडमे               बोटबिरूवाका वरिपरि भएका झारपात उखेल्ने वा गोड्ने काम

      खाडल              खाल्टो

       बाली              कृषिउपज

       लट्टे                सागको एक प्रकार

  दिइएका विभिन्न क्षेत्रमा प्रयोग हुने प्राविधिक तथा पारिभाषिक शब्द पढ्नुहोस् र तिनका अर्थ बारे छलफल गर्नुहोस्  :

                             कानुन

अधिवक्ता   :-  न्यायालयमा वादी वा प्रतिवादीका पक्षमा वकालय गर्ने अधिकार प्राप्त व्यक्ति वा विशेषज्ञ ,  अधिकृत तहको कानुन व्यवसायी ।

मुचुल्का :-  सरजिमिन हुँदा कसैले कुनै कामकारबाही भएवापत आफूले जानेसुनेको बयान लेखिदिएको कागज,  सरजिमिनको मानिसहरूले लेखिएको बयानको कागज ।

वारेस :-  वारिस, वादी वा प्रतिवादीका तर्फबाट अदालती प्रक्रियाका लागि अधिकार पाएको व्यक्ति

तारिख :- अड्डा अदालतबाट झगडिया वा निजको वारिसलाई हाजिर हुन आउन भनी लेखिएको मिति, ,अङ्ग्रेजी महिनाको दिन वा गते, मिति

बिगो :- कसैले अनुचित किसिमले लिएको धनमाल वा सो धनमाल दाबी गरिएको निश्चित र अपराध , कसुर र दोष सम्बन्धि मामिलामा प्रभाव पार्ने कुनै पनि रकम, बिगार, निहुँ

जमानत :- धितो, धरौटी, मुद्दामामिलामा मुछिएको व्यक्तिलाई चाहेका बेला उपस्थित गराउने सर्तमा सम्बन्धित अड्डामा धरौटी राखी वा व्यक्तिले जमानी बसी छुटाउने काम

 

प्रशासन

दर्ता:- कुनै कार्यालयमा औपचारिक रुपमा आएका चिठी, कागजात आदि दर्ता किताबमा दर्ने वा चढाउने काम, दराइ, रजिस्टेसन वा पञ्जीकृत गर्ने गराउने काम

चलानी :- चलान गरेका व्यक्ति , वस्तु आदिको नामनामेसी लेखिएको निस्सा वा पुर्जी, विवरणपत्र चलान गरिएको

टिप्पणी :- कठोर वा गूढ अर्थको व्याख्या , विशेष कुरा सम्झाउन टिपिने सानो लेख, कुनै कार्यका बारेमा प्रकट गरिने विचार

सरुवा :- एक ठाउँबाट अर्को ठाउँमा सरेर आएको , सर्ने किसिमको, धेरै धान भएको चामल,विखालु तेल आउने कदम

बढुवा :- (बढ्ने किसिमको, सप्रने जातको, ) तल्लो पदबाट माथिल्लो पदमा वृद्धि हुने काम, पदोन्नति, प्रोत्साहन

परिपत्र:- विचार, सूचना जानकारी आदिका निम्ति सम्बन्धित धेरै  व्यक्ति, संस्था, अङ्ग विभागलाई एकै बोहोरामा पठाइने आधिकारिक पत्र

वाणिज्य

आयव्यय :- आम्दानी र खर्च, नाफा र नोक्सान , लाभ- हानी....

राजस्व :- मालपोत भन्सारमहसुल, विभिन्न कर वा शुल्क आदिका रुपमा राज्यलाई प्राप्त हुने धन

भौचर:- लेखा प्रणाली अनुसार आयव्यय विवरण प्रविष्ट गराउने फाराम

बेरुजु :- रुजु गर्दा नमिलेको, रुजु नगरिएको वा नभएको , बेरीतसँग भएको वा रीतभाँत नमिलेको

निकासी :- निकाशाको आदेश , कुनै वस्तु स्वदेशबाट विदेश पठाउने काम

फर्स्योट :- लेनदेन वा खरिदबिक्री सम्बन्धि हरहिसाब चुक्ता गर्ने काम, छिनाफाना , फछ्र्यौट

विज्ञान र प्रविधि

ऊर्जा :- बल, शक्ति, उत्साह , भोजन

संवहन :- दायित्व लिने काम, अभिभारा बोक्ने काम

तापक्रम :- उष्णता वा तातोपन घटीबढी हुने क्रम, सूर्यबाट प्राप्त हुने गर्मी

यौगिक :- दुई वा दुईभन्दा बढी वस्तु वा तत्व मिलेको, संयुक्त

विकिरण :- विभिन्न असाधारण किरण, छर्ने वा फिँजाउने काम, मार्ने काम,

रकेट :- अन्तरिक्षामा प्रक्षेपण गरिने मानवरहित वा मानवसहित यान, उपग्रहका रुपमा छोडिने यान, छिटो बेगिलो

वन

कटानी :- काट्ने वा फाँडने काम ,     फँडानी :- कटाउने, फाँड्ने काम

वृक्षारोपण :- बोटबिरुवा लगाउने वा रोप्न काम,   निकुञ्ज :- लहराहरू र बाक्लो रूखहरू भएको  ठाउँ , वन्य सम्पदाको सुरक्षाका लागि निर्माण गरिएको स्थल

आरक्ष :- वन्यजन्तुको सुरक्षा र रूख बिरुवाहरूलाई बचाउनका लागि जङ्गललाई चारैतिरबाट घेर्ने काम, आरक्षण   टाँचा :- कटानी गर्न अनुमति पाएका रूखमा लगाइने सरकारी छाप, हुलाकद्वारा पठाइने चिठीपत्रका टिकटमा लगाइने मितिसहितको छाप

शिक्षा

परीक्षा :- जाँच गर्ने काम, जाँच, जुँचाई, योग्यता, विशेषता, सामर्थ्य , गुण आदिको स्तर निर्णय गर्नका लागि ठीकसित पारख गर्ने काम , मूल्याङ्कन :- परीक्षार्थीहरुको उत्तरपत्र वा प्रयोगात्मक परीक्षाको अङ्कद्वारा स्तर तय गर्ने काम, कर्मचारीहरुको कार्य, योग्यता र विशिष्टता आदिको तौलाइ

छात्रवृत्ति :- अध्ययन अवस्थामा जीवननिर्वाहका निम्ति विद्यार्थीहरूलाई निश्चित समयसम्मका लागि दिइने रकम   पाठ्यक्रम :- पढाउनका निम्ति तोकिएको विषय र त्यसको पूर्वापरक्रम

पृष्टपोषण :- गल्ती , कमीकमजोरी हटाउन दिइने सल्लाह , सुझाव

 

साहित्य :

रस :- साहित्यको अध्ययनपछि प्राप्त हुने अनुभूति, नवरस     छन्द :- गति, यति र लय मिलेको वर्ण, मात्रा आदिको गणनाअनुसार पद्यात्मक रचना गरिने कुनै निश्चित मान वा रुप

अलङ्कार :- साहित्यशास्त्रको एक अङ्ग, अर्थगत वा शाब्दिक चमत्कारद्वारा साहित्यलाई सिँगारने तत्व भएको  विधा :-  काव्य वा साहित्यमा प्रचलित खासखास विषय , प्रकार वा किसिम( कथा, कविता , नाटक ......)    वाद :- तत्त्वदर्शीहरूले निश्चित गरेको कुनै विशिष्ट कुराको मत वा सिद्धान्त

दृष्टिविन्दु :- कुनै कृतिमा समाख्याताको स्थितिलाई जनाउने मुख्यतः चरित्र, कार्यव्यापार, परिवेश आदिको उपस्थापन पद्धति र कथनभूमिका

सञ्चार

प्रसारण :- व्यापक समाचार वा सन्देशलाई कुनै आकाशवाणी, रेडियो आदि कुनै साधनद्वारा वरपर पठाउने कार्य,   परिसंवाद :- दुइवा दुईभन्दा बढी व्यक्ति वा वक्ताबिचमा कुनै विषयमा हुने कुराकानी

इमेल :- विद्युतीत माध्यमको प्रयोग गरी पठाइने चिठी वा सूचना

सम्पादकीय :- सम्पादकको विचार वा भाव    दूरसञ्चार :- टाढाटाढासम्मका लागि समाचार सूचना आदिको आदानप्रदान गर्ने कार्य

समाचारपत्र :- अखबार , पत्रपत्रिका , समाचार प्रकाशनभएको

 

'करेसाबारी' निबन्धबाट कृषि क्षेत्रमा प्रयोग हुने पाँच ओटा पारिभाषिक र प्राविधिक शब्द टिपी वाक्यमा प्रयोग गर्नुहोस् :

अर्गानिक :- मानव स्वास्थ्यका लागि अर्गानिक खाद्यवस्तु तथा तरकारी उत्पादनमा जोड दिनु आजको आवश्यकता हो ।

प्राङ्गारिक :- करेसाबारीमा लगाइने तरकारी बालीमा प्राङ्गारिक मलको प्रयोग गर्न पर्दछ ।

बारबन्देज :- करेसाबारीलाई राम्रोसँग बारबन्देज गरिएन भने तरकारीका बिरुवाहरू बाख्रापाठा र कुखुरा आदिले क्षति पुर्‍याउन सक्छन् ।

छाप्रो :- बिरुवालाई सुख्खा हुनबाट जोगाउन र तुषारो, शीत, वर्षा र तापक्रमबाट जोगाउन छाप्रो लगाउनु राम्रो हुन्छ ।

थाँक्रा :- लहरे बालीलाई थाँक्रा लगाउन सकेमा राम्रो उत्पादन लिन सकिन्छ ।

उत्पादकत्व :- बाली बिरुवाको उत्पादन वृद्धिका लागि माटोको उत्पादकत्व क्षमता बढाउनु पर्ने हुन्छ ।

बेर्ना :- तरकारी खेती गर्ने हरेक किसानले बेर्ना उमार्नेदेखि  सार्ने काममा विशेष ध्यान दिनुपर्छ ।

 

४ तल दिइएका शब्दलाई वाक्यमा प्रयोग गर्नुहोस् :

आत्मनिर्भर :- नेपाल कृषि प्रधान मुलुक भएर पनि खाद्यान्न तथा तरकारी एवम् फलफूलमा आत्मनिर्भर हुन नसक्नु दु:ख लाग्दो कुरा हो ।

कम्पोस्ट :- करेसाबारीमा तरकारी खेती लगाउँदा कम्पोस्ट मल बनाउने तरिका सिक्नु पर्छ ।

नर्सरी :- तरकारी बाली लगाउँदा कतिपय बिरुवाका लागि नर्सरीमा बेर्ना निर्माण गर्नुपर्छ ।

बिउबिजन :- तरकारी खेतीमा लाग्ने मानिसले बिउबिजनको उत्पादन भण्डारण तथा व्यवस्थापन सम्बन्धि ज्ञान हुनु अति आवश्यक हुन्छ ।

रासायनिक :- रासायनिक मलको प्रयोले बालीनाली उत्पादनमा वृद्धि त गर्न सकिन्छ तर यसले मानव शरीरका लागि हानिकारक हुन्छ ।

 

५ तल दिइएको निबन्धको अंश शिक्षकले  तोकेको समयका आधारमा द्रुत पठन गरी सोधिएको प्रश्नको उततर भन्नुहोस् :

क)   अनुच्छेदमा तरकारीलाई कुन कुन प्रकारमा वर्गीकरण गरिएको छ ?

उत्तर :- अनुच्छेदमा तरकारीलाई हिउँदे, वसन्ते र वर्षे तरकारीका रुपमा वर्गीकरण गरिएको छ ।

ख)   हिँउदे तरकारी बालीका लागि कस्तो मौसम आवश्यक हुन्छ ?

उत्तर:- भदौदेखि असोजसम्म बेर्ना रोपेर कात्तिकदेखि माघसम्म चिसो मौसम र छोटो दिन हिउँदे तरकारीको लागि उपयुक्त मौसम हो ।

ग)      तरकारी वसन्ते तरकारीमा कस्तो भिन्नता पाइन्छ ?

उत्तर :- वसन्ते तरकारी पुसदेखि फागुनसम्म बीउ र बेर्ना रोपेर फागुनदेखि जेठसम्मउत्पादन लिइन्छ भने वर्षे तकारी वैशाखदेखि असारसम्म बीउ बेर्ना रोपी वर्षा हुने असारदेखि भदौसम्म उत्पादन लिन सकिन्छ ।

घ)     मानिसहरूले तरकारी खेती किन गर्छन् ?

उत्तर :- मानिसहरू भान्सामा तरकारीको आवश्यकता परिपूर्ति गर्नका साथै केही आर्थिक उत्पादनका लागि तरकारी खेती गर्ने गर्छन् ।

. दिइएका प्रश्नहरूको उत्तर दिनुहोस् :

क) बाली विविधता भनेको के हो ?

उत्तर:- करेसाबारीमा थोरै जमिनबाट धेरै उत्पादन लिनका लागि खेती गर्नेले खेतीका लागि प्रविधिलगायत तरकारीको विविधताका बारेमा जान्नु आवश्यक छ । मुख्यबालीसँगै सहायक बाली पनि उत्पादन गर्न सकिन्छ । मुख्य बालीसँगै सहायक बाली लगाउँदा खेतीवालालाई दोहोरो फाइदा  हुन्छ । मौसमअनुसार विविध प्रकारका बाली लगाएमा फाइदा पनि राम्रो हुन्छ ।सधैँ गर्न सकिने र मौसममा मात्रै गर्न सकिने  बाली लगाइयो  भने रोगव्याधिबाट धेरै नोक्सान हुँदैन । बाली विविधता भनेको विविध प्रकारका बालीनाली लगाउनु हो । थोरै जमिनमा पनि विभिन्न प्रकारका बालीको खेतीबाट प्रशस्त मात्रामा तरकारी आयआर्जन गर्न सकिन्छ ।

ख) करेसाबारीमा तरकारी लगाउँदा जमिनको व्यवस्थापनमा ध्यान दिनुपर्ने पक्ष उल्लेख गर्नुहोस् ।

उत्तर :- करेसाबारीमा तरकारी लगाउँदा जमिनको व्यवस्थापन गर्नु जरुरी छ । एउटै जमिनमा पनि मुख्य बाली र घुसुवा बाली लगाएर फाइदा लिन सकिन्छ । जमिनको वरिपरि बारबन्देज नगरेमा गाईवस्तुले खेतीको नक्सानी गर्दछ । जमिनको तयारी गर्दा जमिनलाई राम्ररी खनजोत गरी माटो खुकुलो बनाउनुपर्छ । माटो खुकुलो र बुर्बुराउँदो भयो भने बालीनाली राम्ररी फस्टाउँछ ।सम्भव भएसम्म जङ्गलको माथिल्लो तहको माटो प्रयोग गरी माटामा प्राङ्गारिक मात्राको व्यवस्थापन गर्न सकिन्छ । चिम्ट्याइलो माटो भएमा प्रशस्त मात्रामा प्राङ्गारिक मलको प्रयोग गरेमा मात्र  माटो खुकुलो खनजोत गर्दा निस्केको बालीको अवशेषलाई जमिनमुनि गाडेर  बिरुवाका लागि खाद्यतत्व बनाउनु पर्दछ ।

करेसाबारी तरकारी खेती गर्दा जमिनको व्यवस्थापन सबैभन्दा महत्त्वपूर्ण मानिन्छ । करेसाबारीका लागि छुट्याइएको जमिनमा पर्खाल वा बाँसले बारबन्देज गर्नुपर्दछ । निश्चित स्थानमा कम्पोस्ट मालका लागि खाल्डो खन्ने , नर्सरीका लागि पारिलो वा घाम लाग्ने ठाउँ छुट्याउने, ससाना सुर्का बनाउने, सुर्काबीचमा बाटो राख्ने आदि कार्य गर्नुपर्दछ ।

ग) वानस्पतिक विषादीको निर्माण र प्रयोग गर्ने तरिका वर्णन गर्नुहोस् ।

उत्तर:-   करेसाबारी तरकारी खेतीलाई मानव स्वास्थ्य अनुकूल बनाउन यसमा प्रयोग हुने मल र विषादीको बारेमा सजग र सचेत हुनुपर्छ । करेसाबारीमा स्थानीय वातावरण र प्रविधिको प्रयोग गरी बनाइने कम्पोस्ट मल र विषादीको प्रयोग गर्नु पर्छ । करेसाबारीमा प्रयोग गरिने वानास्पतिक विषादीको निर्माण गर्दा तीतो, टर्रो, र कडा गन्ध आउने वनस्पतिलाई मलमुत्रमा राम्ररी कुहाएर गर्न सकिन्छ । स्थानीय वातावरणमा पाइने तितेपाती, निम, सिस्नु, मेवा, असुरो, धतुरो, बकाइनो,  खिर्रो बोझो, टिमुर, खर्सानी , सिमली आदिका पात वा मुन्टा जम्मा पारेर मसिनो टुक्रा बनाएर कालो रङको ड्रममा दुईतिहाई हुने गरी राख्ने र बाँकी भागमा गहुँत राखेर भर्नु पर्छ । यसरी भरिएको ड्रमलाई मौसम अनुसार २५-३५ दिनसम्म घाम लाग्ने ठाउँमा बिर्को राम्ररी बन्द गरेर राख्नु पर्छ ।ड्रमभित्र राम्ररी कुहिएर तयार भएको झोललाई छानेर बिरुवाको प्रकृतिअनुसार पानीमा मिसाई करेसाबारीमा प्रयोग गर्न सकिन्छ  । ठूलो बिरुवाको लागि एक भाग विषादीमा छ भाग पानी र ससाना बिरुवाका लागि एक भाग विषादीमा दस भाग पानी मिसाएर प्रयोग गर्नुपर्छ ।

. व्याख्या गर्नुहोस् :

क) हरियो तरकारी फलेको दृश्यले घरको सौन्दर्य वृद्धि हुन्छ र वातावरण पनि स्वच्छ बन्न पाउँछ ।

उत्तर:- प्रस्तुत वाक्य हाम्रो कक्षा नौ को नेपाली किताबको पाठ तीन करेसाबारी निबन्ध शीर्षकबाट व्याख्याको लागि साभार गरिएको हो । यस निबन्धको रचयिता यसै किताबका सम्पादकज्यूहरू हुन् । यस निबन्धमा करेसाबारी खेतीको जानकारी साथै करेसाबारी खेतीबाट हुने फाइदा, करेसाबारी खेती गर्ने तरिका बारेमा जानकारी दिइएको छ । उक्त वाक्य करेसाबारी खेतीको जानकारी दिने क्रममा आएको हो ।

           वर्तमान समयमा व्यावसायिक तरकारी खेतीबाट उत्पादन हुने सागसब्जीमा बढी मात्रामा रासायनिक मल तथा विषादीको प्रयोग गरिएको हुन्छ । यस्ता खाद्यतत्वबाट मानिसमा विभिन्न प्रकारका रोगहरू बढ्दै गएका छन् । यस्ता रोगहरू बढ्दै जाँदा मानिसहरू रोगको सिकार भई दु:खपूर्ण जीवन बाँच्नु परेको स्थिति छ ।त्यसैले यस्ता रोगबाट मुक्त हुन करेसाबारीमा खेती गर्नु पर्छ ।घर वरिपरीको खाली जग्गामा तरकारी खेती गरेर स्वास्थ तरकारी खाई निरोगी बन्नु आजको आवश्यकता हो । भूगोल र मौसमअनुसारका बालीका विभिन्न प्रजातिका तरकारी करेसाबारीमा मिलाएर लगाउनु पर्छ । यस्ता कार्यबाट हामीले आफ्नै बारीको ताजा , गुणस्तरीय र अर्गानिक तरकारी सेवन गरी स्वास्थ बन्न सक्छौँ । तरकारी उत्पादनले परिवारको आवश्यकता  पनि पूरा हुन्छ भने घर वरिपरि लगाइएको तरकारीले घरको सौन्दर्य पनि बढाउँछ । करेसाबारीमा गरिने खेती पूणत: प्राङ्गारिक मलमा आधारित हुने भएकाले यसले वातावरणीय सन्तुलनमा सहयोग समेत पुग्दछ ।

         निष्कर्षमा के भन्न सकिन्छ भने घरको सौर्न्दर्य बढाउन र वातावरणलाई सन्तुलन राख्न करेसाबारीमा अर्गानिक खेती गरी स्वस्थ बनौँ भन्ने मूल कुरा पनि यस निबन्धमा सरल सहज भाषाशैलीमा व्यक्त गरिएको छ ।

. दिइएका प्रश्नको विवेचनात्मक उत्तर लेख्नुहोस् :

क) करेसाबारीमा मलखाद प्रयोग , सिंचाइ र गोडमेलका बारेमा पाठमा व्यक्त विषयवस्तुप्रति आफ्ना धारणा व्यक्त गर्नुहोस् ।

उत्तर :-  घरको वरिपरि गरिने खेतीलाई करेसाबारी खेती भनिन्छ । घर वरिपरिको खाली जग्गाको सदुपयोगका लागि यो खेती गर्नुपर्दछ । करेसाबारीको खेतीबाट आफूलाई चाहिने तरकारी  प्रशस्त मात्रामा उत्पादन गर्न सकिन्छ भने हामीलाई चाहिने स्वस्थ , ताजा र अर्गानिक तरकारी सेवनबाट हामी विभिन्न रोगबाट वचन सक्छौँ ।

             करेसाबारीमा तरकारी खेती गर्दा मलखादको प्रयोग , सिंचाइ र गोडमेलमा विशेष ध्यान दिनुपर्छ । माटोको उत्पादकत्व र लगाइने बालीको प्रकृतिअनुसार मलको प्रयोग गर्नुपर्छ । पात टिपेर  खाने तरकारी रायो, स्विसचार्ड, पालुङ्गो, बन्दा, ब्रोकाउली आदिलाई नाइट्रोजनको बढी आवश्यकता पर्छ । त्यसै गरी फल खाने बालीहरू फर्सी, काँक्रो, खुर्सानी, टमाटर, भन्टा, खरबुजा आदिलाई फस्फोरसको बढी आवश्यकता पर्छ । कोसे तरकारीहरू बोडी, सिमी, केराउ, भटमास, बकुल्ला आदिलाई नाइट्रोजनको बढी आवश्यकता पर्छ । जरेबालीहरू मुला, गाजर, सलगम, आलु, लसुन, प्याज आदिलाई पोटासको आवश्यकता पर्छ । यसरी करेसाबारीमा तरकारीको प्रकृतिअनुसार मलखादको जोहो गर्नुपर्छ । तरकारी हरियो हुने र तिनमा  पानीको मात्रा बढी हुनाले पानीबिना ती ओइलाउने   सुत्ने स्थिति आउँछ । त्यसै हुनाले बढी मात्रामा सिंचाइको आवश्यकता पर्छ । सामान्यतय बिउ उम्रने बेला बेर्ना  सरेका बेला, मलखादको प्रयोग लगत्तै, गोडमेलपश्चात् डुकु आउने,  फुल्ने र दाना लाग्ने बेला बिरुवालाई पानी नभई हुँदैन । बेर्ना सारेपछि कम्तिमा एक हप्ता नियमित रूपमा सिंचाइको व्यवस्था हुनु जरुरी हुन्छ । करेसाबारीमा नियमित रूपमा गोडमेल गर्नुपर्छ ।यसो गर्नाले लगाएको बाली फस्टाउनुका साथै झारपात उखेल्दा माटो खुकुलो पनि हुन्छ ।

             निष्कर्षमा के भन्न सकिन्छ भने यसरी खेती गर्दा प्रशस्त मात्रामा उत्पादन हुन गई आफूलाई चाहिने तरकारी आफैँ उत्पादन गर्न सकिन्छ । मलखाद प्रयोग, सिँचाइ र गोडमेलका बारेमा यस निबन्ध सरल सहज भाषाशैलीमा उपयुक्त तरिकाले सिकाइएको छ ।

ख) करेसाबारीको उपयोगबाट कस्ता फाइदा लिन सकिन्छ, आफ्नै शैलीमा चर्चा गर्नुहोस् ।

उत्तर :-    कृषि प्रधान देश नेपाल र नेपालीका हरेक घरका भान्सामा आयातित तथा रासायनिक एवं कीटनाशक औषधि प्रयोग भएका तरकारीले प्रश्रय पाउँदा एकातिर मानव स्वास्थ्यमा नकारात्मक असर पर्ने र अर्कोतर्फ भान्साको बढ्दो खर्चलाई कटौती गर्ने उद्देश्यले नेपाली पाठ्यपुस्तकका सम्पादकहरूद्वारा यस निबन्धमा करेसाबारीको प्रयोग वानस्पातिक विषादीको निर्माण बाली विविधता आदिको चर्चा गरिएको छ

            घरघरमा करेसाबारी व्यवस्थापन गर्न सकेमा ताजा तरकारी खान पाइने, तरकारीमा हुने खर्च बचत हुने, आफैँले उत्पादन गरेको हरियो, ताजा र विषादीरहित तरकारी प्रयोगले रोगबाट वचन सकिने , समयको सदुपयोग हुने, शारीरिक व्यायाम समेत हुने, आत्मनिर्भरताको  वृद्धि हुने, खेर गएको जमिन सदुपयोग हुने लगायतका फाइदा लिनका लागि करेसाबारी निर्माण तथा प्रयोग गर्नु पर्दछ । यसले आयातीत , बासी र विषादीयुक्त तरकारी खानु पर्ने बाध्यताबाट मुक्तिसमेत मिल्छ ।   थोरै जमिनबाट विभिन्न प्रजातिका तरकारी बालीबाट घरपरिवारलाई चाहिने आवश्यकता पूरा गर्न सकिन्छ ।यस्तो तरकारी खेतीको प्रयोगले वातावरण सन्तुलन राख्न सहयोग पुग्छ । घरबाट निस्किने फोहोरको पनि उचित रूपमा प्रयोग हुन्छ ।    

        निष्कर्षमा के भन्न सकिन्छ भने हामीले आफूलाई आवश्यक पर्ने ताजा तरकारी आफ्नै करेसाबारीमा उत्पादन गरि तरकारीका लागि आत्मनिर्भर बन्न सकिन्छ । जग्गाको सदुपयोग , समयको सदुपयोग, पैसाको बचत र निरोगी बन्ने मूल मार्ग नै करेसाबारी खेती हो । त्यसैले करेसाबारीमा खेती गरेर स्वस्थ जीवन जिउनु नै आजको मुख्य आवश्यकता हो ।     

Post a Comment

0 Comments
* Please Don't Spam Here. All the Comments are Reviewed by Admin.